15% или около 6 500 от зрелостниците са избрали да продължат обучението си в университет извън България. Това означава, че ученици, достатъчни да запълнят 10 средноголеми училища, стягат куфарите за ВУЗ в чужбина.

Все по-големият избор на програми на английски език и разнообразието от иновативни специалности са сред причините, които привличат младежите.

Великобритания продължава да бъде най-желана дестинация за кандидат-студентите, като интересът към Холандия продължава да расте. Завършилите езикова гимназия пък най-често се насочват към Испания и Италия.

Ранните кандидатури за Острова тази година бележат 30% ръст. Причината е, че тези, които подадат документи до 15-и януари 2020-а, ще могат да ползват пълния размер от финансиране за обучението си през всичките години от следването си. Те най-често се насочват към изучаването на мениджмънт, право и компютърни науки. За тях е гарантирано и оставането им във Великобритания, когато страната излезе от ЕС.

При евентуален Brexit без сделка – до края на октомври студентите следва да си направят регистрация за временна уседналост до края на юни 2021 г.

Холандия също иска да достигне Великобритания като образователна сила в Европа и това успешно се реализира чрез политиката на холандското правителство за студентско кредитиране и за увеличаване на програмите на английски език, пише "Монитор".

Програмите в чужди ВУЗ-ове, които не са на английски език, също привличат българските гимназисти. На френски език се предлагат програми във Франция и Белгия, като очакванията са двете страни да увеличат броя на чуждестранните студенти от Европа.

Испания и Италия в последните години също представляват интерес за български ученици от езиковите гимназии.

Безплатното образование в Дания също привлича младежите, но пък скандинавската страна е повишила изискванията към кандидатите за владеене на английски език и е въвела квоти за прием за различни програми. Като част от затегнатите изисквания за инженерните специалности е хорариум от часове по математика и физика от последните три години на средното образование в България.