В последно време чувам:

"Увеличиха им заплатите на учителите и сега си клатят краката вкъщи. Не им се работи, бе!"

И въпреки, че вече го чух няколко пъти, все още не успявам да контролирам реакцията си, а тя е: облещени очи, загуба на логика, и размито усещане за пространство и време.

След 3 секунди всичко се възстановява и идва ред на моите въпроси към събеседника:

- Знаете ли по колко време и лични средства отнема на всеки учител, за да се подготви за един онлайн час? Голяма част от педагозите са в предпенсионна възраст и бяха изправени пред предизвикателството да се научат да работят с компютър. Но, за да се случи това учителите заплатиха от своя джоб за дигитално устройство, интернет и по-високи сметки за отопление. Това ги научи на нови знания, но ги лиши от реалните социални контакти в професионалната среда, по същия начин както и децата.

- Знаете ли по колко време учителите отделят, за да се обаждат и отговарят писменно на родителите за всяко едно дете? А след това и пред учителския колектив. Информацията се подава по телефон, емейл и социални мрежи. Това е равносилно на безплатен труд, защото в повечето пъти е в извън работното време.

- Знаете ли какво означава един преподавател да има учениците, от поне един клас, като приятели във фейсбук? Това са съобщения във във всички части на деня, нощта и почивните дни, на които трябва да отговори, за да "върви" работата.

- Знаете ли на какво напражение са подложени преподавателите, когато едно от децата реши да проявява своите шоуменски заложби в час, за да забавлява останалите ученици, подигравайки се на ситуацията, в която е учителя? Изключване на камера, микрофон, тропкане, пеене, ядене, галене на котето, кучето, включване на малкото братче/сестриче + лъжи, за "ама госпожо, спряха ми интернета", "болен съм", "развали ми се таблета", "имаме майстор"...

Учителка се разболя, зарази близките си и напусна

- А, за грижата за децата, които нямат дигитално устройство? Ходенето от адрес на адрес за раздаване на принтирани материали? Благотворителни инициативи за заплащане на интернет, закупуване на устройства. Да, миналата година, много учители дариха част от заплатите си, за да помогнат на дете от социално слабо семейство да има достъп до образование.

- Знаете ли какви заплати взимат преподавателите в западните страни? Между 1400 и 5000€. И те не са дъното на професионалната сфера, а елита.

- Знаете ли, че образованието на Вашето дете зависи от физическото и ментално здраве на преподавателя? Ако той е болен, децата Ви отново няма да бъдат в час. Или ще дойде нов учител, който при 90% от случаите ще поредния "проблем" пред ученика. Защото одавна знаем, че както лекари, така и учители няма.

Учителка предлага: Ваканция сега за сметка на лятната. За или против?

И не, никой учител не отхвърля тезата, че образованието в реална среда е по-добро. И тяхно, най-голямо желание е да се върнат отново в клас!

Но, от началото на учебната година има 25 починали педагози. Тези учители също имат деца, които сега не са без учител, а без родител. Мир на праха им и благодарности за това, което са направили за българските деца и образование.

45-годишна учителка издъхна от коронавирус на път за реанимацията

Гърция реши: Затваря училищата, има аргументи