Учителите, които не искат да се върнат в класните стаи, излизат в отпуска. В случаите, при които е възможно, ако класът е карантинират, пък могат да поемат обучението в електронна среда. Това обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Тя припомни, че от МОН са дали и възможност, ако в дадено училище има проблем с осигуряването на начални учители, то педагозите, които водят целодневното обучение, да ги заместват, тъй като задължителните часове за приоритетни.

По думите на Михайлова това са временни ситуации и има възможност да се покрият липсите. Зам. Министърът посочи, че има 2724 регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващи учители. 1241  от тях са студенти по „Педагогика” или „Педагогика на обучението по..”. Има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, вече напуснали системата, но са готови да се включат отново. Безработни учители също са се регистрирали.„Това е за цяла България. Тази цифра е разпределена по съответните региони.“, обясни Михайлова и уточни, че най-много регистрирани има в големите градове.

В списъците присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка, уточни Михайлова. Според нея е много важно това, че са се записали млади хора, които тепърва ще навлизат в професията. „Това е живата практика и начинът да останеш в тази професия”, каза зам.-министърът пред БНР.

Банката с кадри не е създадена сега, но в момента се е разгърнала като възможности, посочи Таня Михайлова. За първи път в нея се включват и студенти от различни университети. „Това е възможност и за самите директори, когато имат свободни позиции, да потърсят отново човека, който вече се е включвал по заместване през банката кадри”, коментира зам.-министърът. След това е могат да продължат да работят с учители от банката, ако са харесали работата им.

Администратор на тази дейност са РУО. Училищата или детските градини заявяват там необходимостта от заместващ учител, а регионалните управления по образованието препоръчват подходящите кандидати. Още преди преминаването към обучение в електронна среда вече е имало назначени по този механизъм.

Зам.-министърът обясни и, че все още се събират бройките на желаещите да се ваксинират сред учителите.