Абитуриетнката от Софийската математическа гимназия Десислава Илиева е изкарала 4 пълни шестици от матурите. Тя се е явила на БЕЛ, математика и по желание на химия и биология. Това обявиха от Министерството на образованието и науката при представянето на анализа от зрелостните изпити.

По 9 предмета средните резултати са по-високи, по 4 са по-ниски, а по един предмет почти повтарят миналогодишните.

Като понижението е средно с 1,5-2 точки, а повишението средно с 5,5 точки.

Средната оценка по БЕЛ е Добър 4,20, миналата година е била 4,06.

Отчитаме успешна сесия на тазгодишните държавни зрелостни изпити, която се проведе в неочаквани условия, но все пак беше успешна. Това съобщи на брифинг в Министерството на образованието зам.-министър инж. Таня Михайлова.

"Всички колеги, които бяха ангажирани, бяха много мотивирани, нямахме организационни проблеми. На тази сесия се явиха ученици, които не бяха подготвени за тези условия, но резултатите все пак са успешни", добави тя.

Традиционно най-много деца са се явили на зрелостен изпит по английски, а най-малко – по италиански език. 7 зрелостници са с по три пълни шестици, 73-ма - с по две пълни шестици и над 4500 - с по две отлични оценки.

"По-добрата мотивация с всяка изминала година оказва влияние върху общите резултати. Разликата идва от това, че все повече ученици записват в професионални гимназии", обясниха от МОН 

С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са  зрелостниците от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълабов. След тях са от 73. СУ"Владислав Граматик", а на трето място - Американският колеж.