Колко солено излезе на родителите да облекат ученика в къщи с униформа? На прага на учебната година семейства сигнализират за безбожно високи цени на ученическите униформи в някои училища.

Униформите в клас са едно от основните пера в семейния бюджет. В някои учебни заведения цените на иначе задължителните униформи могат да струват между 60 и 90 лв на едно семейство. За момчетата облеклото включва тениска с яка плюс суитшърт, които струват около 60 лева. За момичетата същите артикули плюс пола са около 90 лева.

Според някои родители цените са неоправдано високи, а надценката - голяма. При поръчки на едро би трябвало цените да паднат още повече. Случва се обаче обратното.

“Ние сме дали 500 лева. Какъв е смисълът? Тениска с яка, която струва 6-7 лева, тука е 22”, коментира пред bTV баща на първокласник.

Фирмите, които осигуряват униформите за децата, са няколко. Една от най-големите се грижи са облеклото на над 140 училища из страната.

“Цената се формира на база на това, че се внасят отвън платовете и се шият тук в София. Всяка година цената на платовете се качва нагоре, скача и цената на труда”, обяснява Даниела Зеркова, управител на фирма за ученически униформи.

Тази фирма осигурява и облеклото на над 40 училища в София, сред които и за учениците от 125-то училище. По думите на директорката на учебното заведение Венелина Николова, тя предлага най-разумно съотношение между цена и качество.

Така обаче разходите по стягането на учениците нарастват значително. Наред с нови дрехи, раници, учебници и тетрадки, родителите ще трябва да се бръкнат в джоба и за ученически униформи.

Цените на пазара в България пък са неоправдано високи по всички параграфи, смятат масово родителите. Затова и повечето предпочитат да прескочат до Турция, където пътуване, нощувки и пазар излизат значително по-евтино.