Образователният министър Красимир Вълчев настоя, че обществото ни трябва да свикне с мисълта, че ще има болни от коронавируса ученици и учители.

Ученик от езиковата гимназия "Ромен Ролан" Стара Загора е с COVID-19

"Вероятно това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Чисто статистически, вероятностно, работещите в системата са над 3% от заетите, а децата в училищата и детските градини са 12% от населението. Колкото и по-малко да боледуват, трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни ученици и учители", обяви той в коментар на първите доказани случаи на COVID-19 в училища в София, Русе и Стара Загора.

Още един ученик е с коронавирус! Било ли е 10-годишното дете на училище вчера?

"Първите дни няма как да са се разболели в училище. Може би учителите, които са започнали по-рано работа, са се заразили взаимно. Въпреки голямото взаимодействие, не очакваме бум", категоричен бе той.

По думите му, тези дни се подават заявление за дистанционното обучение от вкъщи.

Почна се: Първи ученик с COVID-19. Класът му в Русе е под карантина

"Близо 280 са тези по здравословни причини, а 220 тези по желание. Очакваме училищата да предложат компенсаторни механизми в реалната класна стая чрез интернет връзка, допълнителни часове работа с учителите е следваща възможност, а третата е възлагане на задачи и контрол на изпълнението. Малка част очакваме да се включат в дистанционно центрове. Следваща седмица ще знаем колко от 15 училища готови за центрове, ще се наложи да стартират. Очаквам 1-2 училища, очаквам малко деца да изберат тази форма", обясни образователният министър.

Той обясни още, че учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата си с ученици, които са останали да учат дистанционно.

Училище в София пламна с коронавирус! 8 учители са заразени