Няма възраст за красивите умове. Той е само на 18, а името му вече е добре познато в научните и технологични среди. Младият български учен и предприемач - Звездин Бесарабов, тази седмица представя България на Европейския конкурс за млади учени. Той е носител на няколко престижни международни награди в сферата на науката и технологиите, както и на президентското отличие "Джон Атанасов" за дебютен пробив в информационните технологии.

Един от най-младите лектори в „СофтУни”, който вече се радва и на успехите на учениците си. Запален иноватор, разработчик и предприемач. Звездин Бесарабов е само на 18 г., а вече изготвя и предложения за промяна в образователната система към МОН, предаде bTV. Когато е в девети клас, става факт и първата му собствена разработка.

„Имах рана на ръката и не можех да пиша и като всеки човек, който се занимава с компютри, много ни мързи. Като много ни мързи да преписваме изпуснат материал от училище, просто си правим машина, която да го прави вместо нас. Така съм си писал литературни есета и госпожата така и не разбра”, разказва Звезди.

Това му носи правото да представи страната ни на престижни международни изложения. Работата му е публикувана в популярен научен журнал, а продуктът му е вкаран в производствената линия на международна компания. Негова страст и вдъхновение е изкуственият интелект.

С такъв проект той ще представи България на Европейския конкурс за млади учени. За първи път страната ни домакинства на престижното състезание, на което ще гостуват някои от най-изтъкнатите учени в света. Български участници са още Андрей Гиздов и Николай Пашов.

Средата в България за развиване на информатика и математика е изключително добра от гледна точка на студентски и ученически проекти, така че няма абсолютно никакво оправдание от възможностите, които имаме тук”, смята Звездин.

Докато е гимназист обаче, му се налага да балансира между участията по света и уроците. Това го мотивира да заеме активна позиция и да се опита да внесе промяна в начина на подготовка на най-изявени таланти. И въпреки че всички врати към международен успех са широко отворени за него, той иска да създава иновативни решения, с които да подобри живота на хората тук – от България.