В пловдивския Музей на медицината, на 5 март от 12:00, във фоайето на Студентския информационен център на МУ - Пловдив, ще бъде открита гостуващата изложба на Националния антропологичен музей - ИЕМПАМ към БАН и РИМ Шумен "Болести и лечение през вековете". Експозицията представлява вълнуваща разходка в миналото на медицината и разказва, както за страданията, измъчвали от векове човечеството, така и за благородната професия на изцелението и надеждата.

Ще имате възможност да видите уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни - травми, професионални болести, генетични заболявания, сифилис, както и следите от различни лечебни методи - ампутация на крайник, трепанация на череп и много други вълнуващи находки.

В изложбата са включени и археологически артефакти, свидетелстващи за разнообразните медицински практики по земите ни от Античността до наши дни, сред които изпъква колекцията от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.