С увереност може да се каже, че на 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап. Другите ще продължат с варианта на редуване, за да не се събират 5 месеца в дистанционно обучение, посочи пред БНТ образователният министър Красимир Вълчев.

"Няма да има нулева година. Учениците ще се върнат в клас, има възможност за компенсаторно обучени в електронна среда, ще има и възможност за присъствено. Най-голямата ще загубата за децата, ако изостанат с една година. Не се обсъжда нулева година", повтори той.

Вълчев: Връщаме учениците в клас след Нова година!

По думите на министъра училищата ни малко или много са рискова среда, тъй като свързват голяма мрежа с множество по-малки.

"Училищата са среда, която спомага с разпространението, но не толкова много, колкото в друга предприятия със същата численост", посочи още Вълчев.

В детските градини обаче рискът бил по-малък и това се виждало от данните, че там има много по-малко заразени учители. Затова и целта е те да бъдат отворени отново още преди празниците.

Матури и изпити след 7 клас ще има, увери още просветният министър.

"Има време да решим кои теми ще се изключат, ако не всички са преподадени ефективно", обясни той и посочи, че изпитите трябва да мерят умения, а не наизустяване.

Външното оценяване в четвърти клас също ще се проведе на този етап. Според министърът то не трябва да се гледа като тежест.

"Добре е да се направи, за да се направи преходът към меренето на знания и умения. Няма да го правим на всяка цена само ако е разумно. Учителите и учениците не трябва да го гледат като наказания", каза още той.

Според Вълчев онлайн обучението има минуси има по отношение на неефективността на педагогическото взаимодействие, обездвижването, десоциализацията.

Намаляват продължителността на часовете за учащите онлайн

"Децата в първи клас не могат да се ограмотяват онлайн. При малките деца е важна ангажираността на родителите, но те понякога са ангажирани с работа", каза той.

Предимството било пък, че много повече учители са започнали да използват иновативни методи, което пък е повишило мотивацията децата да учат.

Все пак учебното време ще бъде увеличено за 1-6 клас: "Налага се, защото има ученици, които не са ангажирани, нямат устройства".

А за да имат достъп всички ученици - 105 000 устройства ще бъдат купени, но те се бавят, защото ги нямало, а и трябвало да минат процедурите по закупуването им.