Десетки родители изпратиха отворено писмо до социалния министър Деница Сачева. В него те настояват да се вземе пакет от мерки във връзка с наближаващия старт на новата учебна година и възможността част от децата да учат дистанционно.

"Всички чухме за намеренията на МОН новата учебна година да започне присъствено, но чуваме също така и предупрежденията на здравните власти, че по всяка вероятност ще има частично или пълно затваряне на училищата и детските градини при влошаване на епидемичната обстановка", пишат от Асоциация Родители.

Те предлагат 2 възможности за подпомагане на семействата в такива случаи.

Първата – изплащане на болничен на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето.

Втората – изплащане на допълнителен отпуск на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи или предоставяне на ваучери за наемане на детегледач.

Родителите предлагат в случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус, поради наличие на заразено дете или учител, тестовете да са за сметка на бюджета или здравната каса.

От Асоциацията изтъкват, че огромен брой родители вече са изчерпали възможностите за платени и неплатени отпуски по време на дистанционното обучение през март-юни тази година.

"Особено трудно е положението на родителите на деца до 12 г., които имат законово задължение да не оставят децата си без надзор, а са изчерпили законовите възможности да отсъстват от работа", пише още в писмото им.

Родителите са категорични, че казусът не търпи отлагане и възможните мерки трябва да бъдат обсъдени преди началото на учебната година.