Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на Националното външно оценяване (НВО) или т. нар. “малки матури” поскъпнаха драстично тази година, показа проверка на "Труд".

Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100% според качеството и нивото на преподавателите.

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв.

Най-титулуваните обаче обучават кандидат-гимназисти срещу 40 лв. за астрономически час. Въпреки солените тарифи кандидати има и дори родители са жалват, че не са успели да запишат детето си при даден именит учител, тъй като графикът му се е запълнил още в началото на лятната ваканция.

Пазарът показва, че за уроци по двата предмета родителите трябва да броят средно около 2800 лв. за учебната година. Мнозина дават и повече, за да увеличат шансовете на децата си за вход в елитните гимназии.

Малко по-евтин вариант за извънкласна подготовка са курсовете, организирани от различни школи. Цените варират от 110 до 200 лв. месечно, а по разбивка урокът в група излиза между 13 и 20 лв.

В част от школите срещу таксата се дава и достъп до база от онлайн тестове за допълнителна подготовка. Прилагат се и съвременни методи за обучение като разработени теми по литература, които се изпращат по електронна поща срещу заплатена такса средно от около 50 лева. Организират се и групови подготвителни курсове, които продължават през цялата година, а таксата е около 200 лева на ученик.

Промените: Повече произведения по литература

Тази година изискванията на изпита по Български език и литература (БЕЛ) са променени, защото седмокласниците трябва да се подготвят по 20 произведения от български автори. До миналата година в изпита бяха включени 12. Материалът обхваща наученото от 6 и 7 клас. Въпросите по български език в тестовата част остават върху наученото от 5 до 7 клас. Пак от 5 до 7 клас ще са задачите от изпита по математика.

От МОН вече определиха датите за провеждането на НВО. По български език и литература изпитът ще е на 9 юни 2020 г. от 09,00 часа, по математика – на 11 юни, а по чужд език по желание на ученика – 17 юни също от 9,00 часа.