"Закуска за 2 месеца за ученици от 1-4 клас в град Пазарджик - 2 кг краставици и 400 грама сирене. Няма такава държава". Това написа в социалните мрежи гневен родител от града.

"Това е подигравка - 75 милиона лева са похарчили за закуски за нашите деца за 2 месеца, а то за тия пари по едно прасе щяха да им раздадат на всяко дете", смята бащата на ученик от града. 

Училищата започнаха раздаването на безплатните закуски, полагащи се на учениците, предаде репортер на Glas.bg. Заради извънредното положение доставките бяха прекратени. Сега обаче децата ще трябва да получат накуп порциите си плодове, зеленчуци и млечни продукти.

По 630 грама сирене на дете очакват родители в столично училище. За майката на две деца Кристина помощта идва в точния момент. А други родители вече знаят и как ще оползотворят продукта.

Има обаче родители, които са възмутени от "дажбата": 150 г сирене и 4 ябълки... Подигравка с децата ни!!! Моля някой да ми обясни как точно трябва да се разделят тези продукти за 2 месеца!, написа жена от Плевен в социалните мрежи:

Баща пък от ямболското училище "Петко Рачев Славейков" сподели пред репортер на Glas.bg, че децата в това училище за периода на карантината са получили... 3 краставици.

"Гледах в други градове имаше сирена, кашкавали, плодове, зеленчуци, а тук само 3 краставици. Защо ни делят като град и деца и къде са останалите продукти?", пита таткото.

Ето и още една снимка, циркулираща в мрежата, от дажбата за два месеца - разликата е, че тук ябълките са червени и... малко изгнили:

По време на раздаването на продуктите училищата трябва да направят строга организация, така че да бъдат спазени всички мерки за безопасност и да не се допуска струпване на хора. Засега обаче към сиренето са проявили интерес едва 10% от родителите. За периода на извънредното положение на едно дете се полагат около 300 г млечни продукти и 2 кг плодове или зеленчуци.

По схемата "Училищно мляко" се възползват над 3200 училища и детски градини в страната или това са близо половин милион деца. По другата схема - "Училищен плод" цифрите са сходни - около 3200 училища и близо 420 хиляди деца.

Някои директори в страната вече се обявиха против доставките на хранителни продукти в училищата и по домовете. Според тях това създава риск от разпространение на заразата, както сред учителите, така и в семействата на учениците.

Подигравка с децата или родителско мрънкане? Как мислите?