Ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева направи специално обръщение. В него тя коментира как ще започне новата учебна година в условията на продължаваща пандемия. Ето какво каза тя:

Скъпи първокурсници,

Добре дошли в нашата Алма матер в началото на учебната 2020/21 година – 15 септември! Вие ще започнете обучението си в една от най-авторитетните академични институции у нас. На вас, които за първи път прекрачвате прага на МУ – Пловдив, Ви пожелавам – учете за знания, не за оценки или дипломи, учете за бъдещето си!

Скъпи студенти,
Тази учебна година започва по-различно поради продължаващата коронавирусна епидемия. Организирането на пълноценни учебни занимания е предизвикателство. Днес откриваме учебната година при необичайни обстоятелства – светът е засегнат от вирусна епидемия с жесток потенциал. Това налага мобилизация на всички наши сили и стриктна организация за спазване на противоепидемичните мерки. Паниката е нежелателна. Ще се справим и с тази, както и с други инфекции. Чака ни обаче трудна и вероятно по-дълга от очакваната битка с коронавируса, причинител на COVID-19. Епидемичната обстановка в света и страната налага да започнем учебната година в хибриден формат.

Водени от принципите за максимално ефективно теоретично и практическо обучение и за оптимално предпазване от коронавирусна инфекция, ние предприехме следните мерки:
· Лекциите ще се водят изцяло в електронен формат.
· Лекциите са групирани, така че присъствието Ви да бъде от дома, извън университетските и клиничните бази.
· Част от упражненията в теоретичните и предклиничните дисциплини, както и в клиничните дисциплини могат да се провеждани по електронен път.
· Всички лекции и упражнения, провеждани по електронен път, ще бъдат в синхронен модел на комуникация, т.е. в реално време, за да се запази живият контакт.
· Присъствените практически упражнения се организират при спазване на конкретни противоепидемични мерки, за които ще бъдете инструктирани в катедрите.
· Университетът е осигурил лични предпазни средства за всеки студент, които ще получите в следващите дни.
Повече информация ще намерите в сайта ни: https://mu-plovdiv.bg/ и по-конкретно в раздела Информационни материали в условия на COVID-19 https://mu-plovdiv.bg/mu-plovdiv-v-usloviyata-na-covid-19/informatsionni-materiali/.

Инспекторите от учебните отдели на факултетите и Медицински колеж са на Ваше разположение за отговори на интересуващи Ви въпроси https://mu-plovdiv.bg/kontakti-na-uchebnite-otdeli-na-fakult/.
Възможно е при задълбочаване на епидемичната ситуация и присъствените занятия да бъдат ограничени. Това ще бъде най-голямото предизвикателство в обучението. Но вече мина един семестър, в който успяхме да мобилизираме всички ресурси и сили, за да отговорим на необходимостта да продължим учебния процес в електронен вариант.
Убедена съм, че Вашите натрупани знания и компетентност, драги студенти, дори и в такава обстановка, са безспорен капитал, който ще Ви помогне да се научите да контролирате не само тази инфекция, но и дори заболявания.
Ние разчитаме на Вашата съзнателност и отговорност като бъдещи лекари, дентални лекари, магистър фармацевти, медицински сестри, акушерки и други медицински специалисти. Вие ще бъдете отговорни за Вашето здраве и здравето на Вашите близки, пациенти и преподаватели. Бъдете съзнателни, отговорни и разумни. Ние, Вашите преподаватели, ще ви помогнем във всяка тревожна ситуация. Заедно можем много повече.
Нека коронавирусната епидемия не заличи радостта от новото начало, от тръгването по пътя на знанието, умението и емпатията.
Желая много успех, здраве и сили през следващата учебна година!

ПРОФ. Д-Р МАРИАНА МУРДЖЕВА
Ректор