Готови сме с промените в учебните програми. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образованието и науката във връзка с началото на учебната година.

„Имахме възможност да представим промените, които предлагаме. Те в момента са на обществено обсъждане“, каза министърът. 

„Тези промени не са кардинални. Може би по отношение на целодневната организация на учебния процес това, което предлагаме, съдържа по-значителна промяна. Те са по-скоро постъпателни и наложени от естествения ход на реализирането на основните политики, които имаме през последните години“, заяви министърът. 

„Това, което предлагаме, най-вече в прогимназиален етап, е увеличаването с половин час на часовете по математика и теория на компютърното моделиране към прогимназиален етап“, заяви още Вълчев. 

„Това, което ще влезе в сила от началото на идната учебна година, е в начален етап наименованието на предмета „Околен свят“ се променя на „Родинознание“. Никога не е преставало да бъде задача на българската образователна система възпитанието в национално самосъзнание и идентичност“, отбеляза министърът. 

Взехме решение да стартираме новата учебна година в присъствено обучение, изтъкна той. Според него това решение е единственото логично в тази ситуация. 

„Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време ние трябва да работим и разработваме правила за функциониране на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни по отношение на така наречените здравни протоколи, пише "Труд".

По думите му по отношение на организацията училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да превключат при необходимост за обучение в електронна среда за кратък период. „Било то 3,5 или 7 учебни дни. Надяваме се и здравната система да има този капацитет бързо  да направи анализ на ситуацията и като види здравния протокол да види каква е средата на контакт“, каза още образователният министър.