Училищата ще решават сега дали 4 ноември ще е учебен ден или ще е неучебен, но присъствен.

"В графика за учебното време дните след първия и втория тур на местните избори - 28 октомври и 4 ноември, са определени като учебни дни, но изпратихме писмо до училищата, че по тяхно решение може да ги обявят за неучебни, но присъствени дни", обясни днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Училищата ще решават дали ще е учебен ден за тях или ще бъде неучебен, но присъствен ден, като това ще зависи колко изборни секции е имало на 3 ноември в тях", поясни той.

По думите му при училищата с две изборни секции ще трябва да се изчистят две стаи и да се подредят.

"Това ще стане бързо и с малко намаление на часовете и може да има учебен ден, дори и в училището да се учи на две смени. Има и училища с много секции, където това е невъзможно да се направи за един-два или три часа, и започването да се учи от обяд означава, че ще има много съкратени учебни часове и формален учебен процес.

Затова училищата ще трябва да решат и ако няма възможност денят /4 ноември/ да е учебен, да бъде създадена добра организация за образователни дейности за учениците. Заедно с БАН, със Сдружението на общините и с Министерството на културата се разбрахме по-голямата част музеите да бъдат отворени и да приемат учениците при преференциални условия", обясни министър Вълчев.