Учениците от 5-ти до 12-ти класа остава да се обучават в онлайн среда до края на януари, стана ясно на заседанието при премиера Бойко Борисов, в което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, докладваха за развитието на епидемичната обстановка в страната.

В началото на заседанието здравният министър докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява.

"По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", посочи министър Ангелов.

Пет варианта за учебния процес. Кой ще изберат?

Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5 до 12 клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

"Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.", категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", отбеляза на свой ред министър-председателят Бойко Борисов.

Удължаване или прекратяване? До дни решават за COVID мерките