Скандалите и изстъпленията в детските градини нямат край! Само дни след като в една софийска ясла медицинска сестра крещеше на дете на 1,7 г.: Какво искаш, мръсницо, животно мръсно?, днес става ясно, че в пловдивска детска градина лелка наказала 5-годишно момченце да чисти тоалетната... Така твърдят родителите на детето. Според други родители обаче това е манипулация на директорката на детското заведение, за да направи чистка с персонала...

Семейството е подало сигнал и вече е започнала вътрешна проверка в ЦДГ "МИР". В сигнала семейството твърди, че момченцето било системно тормозено. В друг случай било оставено без следобедна закуска, тъй като не слушало.

"Недопустимо е в 21-ви век едно дете да бъде унижавано така пред връстниците си", заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, който е разпоредил проверката. В момента на място в "МИР" са експерти от просветния отдел на общината, ресурсни учители и психолог. Въпросната лелка е признала устно за проблема с момченцето и е депозирала молба за напускане. Засегнатото семейство е категорично, че ще мести сина си. Освен че са недоволни от персонала на "МИР", майката и бащата са огорчени от част от родителите на другите деца. Те обвиняват момченцето, че е буйно и влиза в конфликт с останалите възпитаници на градината.

Междувременно родители организираха своеобразно събрание в подкрепа на детската градина и на персонала, твърдейки, че всичко, което се случва, е инициирано от директорката на детската градина, която иска да се освободи от част от персонала. Според тях досега нещата никога не са ескалирали до такава степен, че да се свикват извънредни родителски събрания. "Дори и да е имало оплаквания досега, те бяха потушавани от старото ръководство", заяви една от майките пред репортер на Glas.bg, които искат "да се запази доброто име на градината и персонала".

По-рано Стефан Стоянов обясни, че в Общината са се получили и жалби от персонала срещу директорката Светлана Джаникян, че се държи лошо. Според работещите в детското заведение за 2 месеца, откакто тя е директор, са напуснали петима души.

Светлана Джаникян засега мълчи. След избухване на скандала с наказаното момченце тя е излязла в болничен.

Каква е истината, предстои да разберем. Очаква се проверката да приключи следващата седмица. Каквато и да е тя обаче, истината е, че "детска градина" започна да се превръща в мръсна дума...