60 000 първокласници ще прекрачат прага на българските училища тази година. Общият брой на всички ученици е около 700 000, съобщават от Министерството на образованието.

След като първият звънец за учебната година най-сетне би, идва време да погледнем към цифрите. Усилено протичаха ремонти на учебните заведения в цялата страна, но около 60 от тях ще отворят врати преди да бъдат завършени напълно.

Преди няколко дни министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че недостиг на учители няма да се усети тази година. Кадри няма да достигнат само в няколко области като математика, химия, физика, информационни технологии и английски език.

Криза може да се появи догодина, когато образователното ведомство ще трябва да реши сериозният проблем с учителите в пенсионна възраст. От МОН ще трябва да “изровят” между 4000 и 4500 кадри, които да поемат щафетата.

“Апелирам към родителите да научат децата си да уважават родителите си, защото имаме една обща мисия – да направим децата знаещи и можещи”, посочи пред bTV вчера министърът.

По думите му средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната.