При повторното отваряне на училищата новите случаи ще скочат с над 20%, казва д-р Момчил Баев, експерт по обществено здраве, член на Facebook групата "Родители за безопасно образование".

"Началният курс вече се върна в училище и настояванията на част от обществото са и по-големите ученици да тръгнат. Моето мнение като експерт е, че това крие много рискове. В момента изглежда, че се справяме с пандемията, но за да продължим по същия начин, трябва да спазваме стриктно мерките.

В етапа, в който сме в момента, ще видим йо-йо ефекта в рамките на две седмици. След това случаите отново ще се увеличат. Проучване, публикувано в The Lancet, проследява хода на пандемията в 131 държави в света и затварянето на всички образователни институции като една от стъпките за намаляване на разпространението на вируса.

Няма повече мъдруване… От 5-ти до 12-ти клас – онлайн до 31-ви

В него е установена тенденция за намаляване на репродуктивното число на вируса с течение на времето след въвеждането на тази мярка и значително увеличение след повторното им отваряне с над 20%. С други думи, при затворени училища случаите спадат, това се случи и в България. Когато ги отворим, ще скочат с 20%", настоява той пред "Монитор".

По думите му въведените мерки започват да дават резултат по принцип от 2 до 4 седмици, но ефектът от отпускането им се забавя с от 1 до 3 седмици.

"Това забавяне е по-продължително при повторно вдигане на мерките. За да видим някакъв е резултат от това, което правим, трябва да бъдем търпеливи. Отминалите коледни празници и епичните празненства, които видяхме по Йордановден, ще дадат резултат след известно време. Ако обществото продължава да не спазва мерките, ще видим покачване на случаите. В момента държим около 10% положителните случаи от всички направени тестове за ден, те паднаха от 40% през ноември", посочва Баев.

"Виждате какво става в Европа, България не може да остане изолирана от всичко, което се случва около нас. Много държави са прекратили образователния процес и са онлайн, някои дори имат вечерен час. Има нужда от експертни решения, основани на факти и наука. Всички искаме да ходим по ресторанти и дискотеки, но не може. Същото важи и за училищата", настоява ескпертът.

Бягал си от онлайн обучението – викат те присъствено в училище. Кога?

"Обучението в онлайн среда няма същото качество като присъственото, но то е необходимото зло, за да се справим с пандемията. В момента на кантар са поставени, от една страна, здравето на децата, учителите и техните семейства, а от другата - потенциалните загуби в образованието. Тях можем да наваксаме винаги, но не можем да върнем загубените животи. Над 70 учители починаха миналата година. Има хора, които ще кажат, че стоенето вкъщи уврежда психическото здраве. Да, имаме и такива сигнал, но при по-ефективна работа между родители и деца и занимания, свързани с игра или спортове навън, тези липси могат да бъдат компенсирани, докато преминем през тази криза", заключава доктор Момчил Баев.