Дни преди старта на новата учебна година стои въпросът - кои са нерешените проблеми в системата на образованието?

На какъв хал е българското училище и ще станем ли свидетели на работеща система? Отговорът не е лесен, а и не е особено задоволителен, особено ако погледнем малко по-назад.

Остаряла програма, липса на мотивирани кадри, липса на млади кадри… изобщо липса на кадри са сред основните трудности, с които се сблъсква системата. Не едно или две статистически проучвания показват застаряващи учители и алармират за един огромен проблем - тотален крах в системата след тяхното пенсиониране.

Подобрение обаче несъмнено има, а за него говорят едни други цифри.

Образователният министър Красимир Вълчев е категоричен - криза за кадри няма. Един от проблемите, възникнал през последните седмици, е свързан с това, че директорите много късно регистрират свободните работни места, което създава въпросното усещане, смята Вълчев.

Образователният министър беше изслушан в ресорната парламентарна комисия, където обясни какво е състоянието на цялата система дни преди старта на учебната година.

Криза тази година няма да има. Ще останат незапълнени работни места тази година, но проблемът ще продължи да се задълбочава през следавщите, обясни Вълчев.

Това не е никаква новина обаче. За проблемът се говори от месеци и дори години. Причината за това е възрастта на преподавателите. Бъдещите пенсионери ще оставят работата си в ръцете на… никого, защото просто кадри няма. Мотивацията на бъдещите учители е нулева, а основна причина за това е ниското заплащане.

По информация на Вълчев близо 3400 учители са навлезли в пенсионна възраст. Младите учители на възраст до 35 години са над 11 000. Няма проблеми с недостиг на директори, желаещи има, коментира образователният министър.

Друг проблем е с кадрите в регионалните управления на образованието.

"Опитваме се да увеличаваме възнагражденията на служителите. През миналата година увеличихме заплатите с 16-17% при 20% за учителите. Опитваме се да запазим стъпката, защото това е алтернативата. Имаме свободни бройки, обявяваме конкурси за експерти", посочи той.