Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че ситуацията за провеждане на матурите тази година е необичайна. Той допълва, че не е имало организационни проблеми, а психологически. Не са знаели дали ще намерят достатъчно квестори. Сега обаче има достатъчно, даже повече от нужното. Учителите в рискова възраст са заменени от други, съобщи БТВ.

„Училищата са едно от най-безопасните места. Не би трябвало да има риск от заразяване там“, казва той, защото сградите са били затворени последните няколко месеца, а и са били дезинфекцирани преди учениците да влязат в тях. Това ги прави по-безопасни от търговските обекти.

„Като цяло обучителният процес протече добре в електронна среда“, смята Вълчев. Все пак признава, че училището има и социална роля за всяко дете, така че със сигурност ще се върнат в класните стаи. Министърът е категоричен, че те са учили така, както, ако са били присъствено в училище. Той планира да се изградят класни стаи на открито.

Обмисля възможността, че, ако има втори пик на заразата, може би откриването на новата учебна година ще се забави и няма да бъде на 15 септември.