Учебните програми по всички предмети от първи до седми клас ще бъдат прегледани отново. Целта е да се подобри начинът на преподаване на учителите и с какви методи да стане това.

Първи ще бъдат преразгледани учебните програми по математика. Причината е, че тя и природните науки са приоритетни за министерството.

"Тази наука е базова, а точно по нея има най-голям проблем с резултатите от изпитите на учениците", заяви просветният министър Красимир Вълчев във Варна.

Поради тази причина е сформиран екип, който да преразгледа учебните програми и да предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала.

В него ще се включат членове на Съюза на математиците в България и учени от Българската академия на наука.

Просветният министър отчете, че спънките са основно с надграждането на знанията на децата след 4 клас. Учебните програми няма да бъдат задължително променени, а само ако експертите установят претоварване с учебния материал в даден клас.

Предстои и създаването на електронна платформа със свободен достъп, в която учители ще представят учебния материал по атрактивен за учениците начин. Това ще се случи по проект "Образование на бъдещето" по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който скоро ще бъде одобрен.

"Едната насока по проекта е изграждането на електронна платформа за ученици с отворени образователни ресурси - уроци, филмчета, клипчета, които самите учители ще изработват, а ние ще им ги плащаме. Те ще бъдат свободни за ползване от всички", посочи Вълчев.

Амбицията пред просветното министерството е да бъдат осигурени безплатни платформи за обучение за всички ученици.