Мартина Илиева е едва на 9 г., а вече има над 38 медала и призови места по математика в колекцията си.

Там блести и диамантен медал от World Mathematics Invitational от Фукуока, Япония, който печели през юли, където е и най-малката участничка.

Отличието получават участниците, които се класират в топ 3 в съответната възрастова група. Марти е класирана под №2 в световната класация за втори клас. Грабва и купата Star of the world за постигнат най-висок резултат от всички български участници, независимо от възрастовата група. Печели я в конкуренцията на по-голямата си сестра - Сара, която пък е част от втория випуск на "Отличниците на България".

"Те направиха фурор, защото и двете спечелиха диамантени медали и трябваше да се изправят една срещу друга за купата", разказва пред "24 часа" майка им Даниела.

Марти успява да изкара по-висок резултат от кака си и грабва купата.

"За първи път се състезавам с нея и беше много странно. Все пак имаме 3 г. разлика", разказва Мартина.

В състезанието участват над 1900 ученици от 25 държави.

През април пък се преборва за златен медал от квалификацията за Thailand International Mathematical Olympiad. Резултатът ѝ я изкачва под №2 в световната класация.

През август тя успява да получи и втори резултат на австралийското математическо състезание при децата от III клас, при условие че е с година по-малка.

"Беше трудно, защото трябваше да се решат 30 задачи на английски език за 60 минути", разказва момичето, което учи в ЧНУ "Питагор".

С хъс, постоянство и много труд печели и първо място и златен медал в националното състезание "Хитър Петър" в конкуренцията на над 460 деца.

Сред успехите ѝ е и златен медал и първо място на "Математически звезди" 2019 г.

Мартина е класирана на първо място на база финален рейтинг, който се формира от резултатите от 4 математически състезания през учебната година. Финалният ѝ рейтинг е 95,33% и е най-високият при второкласниците в България.

Най-трудното състезание за Марти обаче е "Московска олимпиада за малки ученици". Въпреки това тя се класира трета.

"Задачите там са по-трудни и различни. Искам един път да съм на първо място и там", амбицирана е Марти.

Животът ѝ обаче далеч не е само математика - ходи на народни танци и, разбира се, и там има две купи от Националния фестивал "Ритъмът в сърцето ми". Ходи на школа по математика и на логически игри, като намира време и за гимнастика.

Марти има мечта – иска да бъде учител по математика, но да преподава по-сложни задачи.