"Ако погледнем картата на Западна Европа, там се наблюдава хибридният модел на обучение, който е характерен за Нидерландия и Англия. Няма единен подход, който да следват всички държави."

Това каза образователният консултант Николай Христанов във връзка с предстоящото начало на учебната година в университетите.

Христанов обясни, че някои студенти залагат на обучение от вкъщи, докато други избират да отидат на място. 

"Има някои колебания от страна на студентите при заминаване. Някои предпочитат да си останат вкъщи, други предпочитат да отидат на място. Много важен е аспектът международна среда. От гледна точка на обучението, самите университети положиха огромни усилия за комуникация между преподаватели и студенти", каза той.

По думите му голям брой студенти са кандидатствали във Великобритания и Нидерландия, като последната се е превърнала в популярна дестинация.

"Запази се постоянният поток на студенти към обучение в чужбина. Някои избраха да останат тук, за да видят каква ще е обстановката. След първия семестър студентите може да изберат своя процес на обучение - дали да е онлайн или присъствено", допълни Христанов пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че трябва да бъдат следени правителствените сайтове, за да могат бъдещите студенти да се информират относно условията на влизане в държавите - дали е необходима карантина, например. 

"Ако искат да разберат какви са режимите на обучение в съответните институции, те трябва да се запознаят с условията в съответния университет. Хората могат да черпят информация от различни източници, не само от сайта на дадения университет", каза още Христанов.