Обединеното кралство напусна Европейския съюз преди половин месец, но една емблематична Викторианска "панацея" остава завинаги в Пловдив!

Един от най-интересните експонати в Музея на Медицината към МУ, в експозицията посветена на медицинското дело в Източна Румелия (1878 – 1885 г.), е порцеланов съд за мехлем Холоуей (Holloway's Ointment), намерен в Пловдив.

„Мехлемът на Холоуей“ (патентован през 1837 г.) е сред най-емблематичните лекарства във Викторианска Англия. Той бил толкова популярен сред поданиците на кралица Виктория, че направил собственика си Томас Холоуей (1800 – 1883 г.) милионер. Търговските успехите на мехлема в голяма степен се дължали на "маркетинговата стратегия" на Холоуей. Реклами за него можели да се намерят по вестниците през 19-и век из цялата Британска империя, включително Северна Америка, Австралия и Индия. Обхватът на "лекуваните" от мехлема болести бил удивителен (!?), но след смъртта на Холоуей било установено, че "панацеята" съдържа какаово масло, ланолин, течен парафин, катран, терпентин и восък т.е. лечебни съставки, които не са били в състояние да помогнат при много от описаните на кутийките болести, но било и малко вероятно да навредят. Днес красивите порцеланови бурканчета, в които се е продавал мехлема на Холоуей са изключително ценени, като част от световното фармацевтично наследство и участват често в международни аукциони.