Електронна книга или хартиена класическа версия? За някои може и да е изненада, но хартията продължава да доминира на този пазар и в наши дни.

Издателите на книги във всички формати отчитат приходи в размер на близо 26 млрд. долара през миналата година в САЩ, като хартиените физически копия оформят дял от цели 22.6 млрд. долара, докато е-книгите остават с дял от 2.04 млрд. долара от общата сметка, сочи годишният доклад за 2019 г. на Асоциацията на американските издатели.

Данните включват приходите от продажби, както на книги за обучение, така и на художествена литература, предава CNBC.

Докато дигиталнaта епоха преобрази индустрии, като новинарския и музикалния бизнес, хората продължават да имат интерес към физически книги, посочва Мерил Холс, управляващ директор на Асоциацията на търговците на книги във Великобритания, пише profit.bg.

„Мисля, че балонът на е-книгите се е спукал донякъде, продажбите намаляват, смятам, че физическите копия са много привлекателни. Издателите произвеждат невероятни книги, така че дизайнът на кориците често е страхотен, това са красиви обекти”, казва тя.

Хората обичат да показват какво четат, добавя Холс. „Любителите на книги обичат да имат архив на това, което четат, и е нещо като сигнал към останалата част от света. Става дума за декориране на дома, за колекциониране. Предполагам, тъй като хората обичат да събират неща, искат да имат неща, които ги идентифицират”, казва тя.

Жанровете, които се справят добре на хартиен носител, са посветени на природата, готвенето, както и детските книги, докато хората предпочитат да четат криминални истории, романтични романи и трилъри чрез електронни четци, посочват от Nielsen Book International.

Десетилетие, откакто Amazon пусна на пазара четеца Kindle, беше нужно, за да се роди нарастваща жажда за отбягване на екрани и електроника, смята Холс.

„Частично е заради политическия пейзаж, хората търсят спасение, но също така търсят и информация. Така че те прибягват до хартиения носител поради комплексни причини... трудно е да имаш емоционална връзка с това, което четеш, когато е на е-четец”, добавя тя.

Въпреки че милениалите често са обвинявани, че убиват традиционните индустрии, реално младите хора са тези, които посягат към хартиените издания.

63% от покупките на физически копия във Великобритания са реализирани от хора под 44-годишна възраст, докато 52% от е-книгите се дължат на тези над 45 години, сочат данни на Nielsen.

Картината е сходна в САЩ, където 75% от хората между 18 и 29 години казват, че са чели физическа книга през 2017 г., което е над средното за страната – 67%, сочат данните на Pew Research.

Не всеки автор е фен на е-книгите. Авторът на „Спасителят в ръжта” Джеръм Дейвид Селинджър е един от известните писатели, които отказваха дълги години да споделят информация онлайн и да предоставят труда си за дистрибуция чрез електронни канали.

През август тази година обаче неговите наследници се съгласиха работата му да бъде публикувана като е-книги за първи път.

Синът му Мат посочва, че писмо от жена с проблеми, която не може да чете физически книги, е било нещото, което го е убедило да разреши дигитализацията на класическите творби на Селинджър.

Според Джакс Томас, директор на The London Book Fair, в бъдеше всички формати книги ще продължат да се радват на търсене.

„Хората винаги се нуждаят от знание, хораа винаги се нуждаят от истории, така че - от тази гледна точка, ядрото на книжната индустрия остава много силно. Интересно ми е да видя как ще изглежда класната стая на бъдещето, тъй като смятам, че това ще определи до голяма степен как бъдещите поколение ще гледат на писаното слово...

Или ще бъде изговореното слово, но ще продължи да има истории и знание. Така че мисля, че бъдещето на книгата, в какъвто и да е формат, остава силно”, добавя тя.