Несменяемият председател на Синдиката на българските учители Янка Такева е разпратила писмо до директорите на училищата в страната и областните координатори на синдиката, с което препоръчва през учебната година да бъдат използвани учебниците на издателство "КЛЕТ България", съобщава “Сега“. Това издателство е правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000".

В името на "социалното партньорство", тя препоръчва на учителите да ползват учебниците на издателството за 1,2,5 и 6 клас, както и учебните помагала за трета и четвърта групи на детските градина. Тя предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.

Такева е несменяем председател на синдиката от 26 години, а в организацията членуват близо 80% от учителите в страната. Синдикалната ръководителка обяснява действията си с факта, че това издателството е подпомагало 10 години съществуването на вестник "Учителско дело".

Според Закона за предучилищното и училищното образование, учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет, напомня вестник “Сега“.

Лобирането на Такева предизвика вълна от недоволство сред директорите на училищата.

"Това е върховна наглост и безочие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е запознат с това писмо“, пише във фейсбук група директорът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш, цитиран от "Сега".

"Това не е ли конфликт на интереси? Ако някой директор лобира за определено издателство, СБУ ще му вземат главата", допълва директорът на 34 ОУ в София Боряна Толовска.