Омбудсманът Диана Ковачева поиска да отпаднат таксите за частните детски градини в периода на извънредното положение. Пълното отпадане на таксите да важи за семейства, които са останали без доходи по време на кризата, породена от пандемията, заяви тя.

Припомняме, че по-рано днес, Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката също подкрепи тезата, че частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в страната, не трябва да изискват заплащането на такса от родителите на децата, които ги посещават, тъй като за този период услуга не се предоставя.

В тази връзка Ковачева коментира, че гражданите поставят въпроси, свързани с размера на таксите, които трябва да заплатят, въпреки че децата им не посещават детските градини поради извънредното положение в страната и необходимостта от спазване на мерките за ограничаване разпространението на коронавирус COVID -19.

Родителите съобщават, че за месеците, в които детските градини не работят, таксите остават същите. Посочват, че от детските заведения настояват родителите да заплатят пълните такси за месец, в който децата не са посещавали градините. Изразяват тревогата си от невъзможността да заплатят тези такси, поради липсата на доходи и описват тежката финансова ситуация, в която са поставени.

Тя подчертава, че в подобен момент на криза, когато родителите в голямата си част са принудени от обстоятелствата да останат вкъщи, за да отглеждат децата си, е необходимо повече от всякога "да се опрем на солидарността и съпричастността в обществото".

"В този смисъл, смятам, че трябва да се отчетат, както трудностите, свързани с въведеното извънредното положение и непосилната финансовата тежест за семействата, останали без доходи, така и фактът, че детските градини реално не предоставят на семействата договорената услуга за отглеждането на децата им", категорична е доц. Ковачева.