Абитуриенти намериха алтернативен начин да се забавляват, след като баловете им се отлагат на този етап. Десетки коли със зрелостници образуваха задръстване на пътя между Кърджали и Момчилград, съобщи читател на GLAS.bg

На няколко пъти те спирали движението, брояли до 12 и надували клаксони.

„Видимо се забавляваха, а шофьорите им се радваха. Нямаше изнервени водачи, напротив, върнаха ни към нашата младост и си спомнихме нашите абитуриентски балове”, разказа още читателят ни.

Атмосфера вижте във видеото: 

Краят на средното образование за випуск 2020 г. ще изглежда по-различно от преди - няма да има нито пищни рокли, нито скъпи коли. Министерството на образованието реши, че балове тази година няма да има, заради опасността от COVID-19, а това не се хареса на много младежи, които цяла година се подготвят за този последен ден в училище.

В специално създадена група във Facebook близо 15 хил. абитуриенти са написали писмо до Министерството на образованието, с което молят правителството да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Младежите посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва дистанция. 

"Това е голямо, открито пространство, а ние искаме изпращане, не бал. Знаем, че балът не е разумно да се проведе и няма как това да се случи", казва Симона Бонева, която създава групата "Изпращане 2020”.

Но засега Министерството на образованието не може да си позволи да поеме отговорност за здравето на над 50 хил. зрелостници.

"Най-ценното според мен не е да броиш до 12, а да предадеш училищното знаме. Това може да стане и виртуално", казва зам. министърът на образованието Таня Михайлова.

"Няма как в момента да кажем нещо, което евентуално не би се случило", допълва тя.

А обстановката в момента не позволява струпването на хора в училищния двор.