Романът "Под игото"на Иван Вазов преди ден навърши 130 години. През това време, освен в еталон на българската литература, той се превръща и в световна класика, преведена на 65 езика.

Издание на "Под игото", "преведено" на съвременен български език, разбуни духовете в социалните мрежи. В него архаични думи са заменени с такива, които използваме в езика днес.

Променени са над 6000 думи и изречения, които според авторката Нели Стефанова са неразбираеми за младежите.

Гологлав, според нея, младежите разбират като човек без коса или с бръсната глава. Затова е добавено обяснението, че това означава мъж без калпак. Обяснено е още, че чемшир е вечно зелено дърво; чучурче – чешма, изворче; глъчка – гласове, а ятаган – сабя.

Стефанова обяснява пред bTV, че промените са направени целенасочено с цел турските думи да бъдат заменени с думи от славянски произход.

"Някои от децата в ученическа възраст разговарят на английски. Тоест езикът на съвременните млади хора се различава драстично от езика на "Под игото". Всички пояснени думи са отговор на въпроси, зададени от шестокласници", обясни тя.

Авторката допълни, че са се допитвали до самите деца как разбират тези думи и именно те са казали, че ятаган е сабя.

Нели Стефанова уточни още, че има две издания, като едното включва оригиналния текст на "Под игото" с 4200 пояснения в скоби.

Шестокласници от столичното 107-мо училище обаче споделят, че разбират повечето думи в "Под игото". Учителка им обясни, че децата не учат целия роман, а само отделни глави.

По думите й това, което е представено в тях, не е толкова притеснително, независимо от наличието на архаичните думи. Според нея е важно да се запази духа на романа и призова Иван Вазов да не бъде променян.

А езиковедът Владислав Миланов от Софийския университет пък е на мнение, че децата не трябва да бъдат подценявани.

"Българските учители знаят какво е Вазов за българската литература и не е нужно да улесняваме децата и да ги подценяваме по този начин. В оригиналния текст се пази духа на епохата. Будните и интелигентни деца няма да се затруднят. Те знаят къде да потърсят и да разчетат дадена дума", посочи той.

Според него голяма част от "преведените" думи са некоректно представени и те по-скоро ще подведат децата, а няма да ги улеснят.