Завърши ремонтът на опожарения мост над река Джерман при 62-рия километър на автомагистрала "Струма", съобщиха от АПИ.

Ремонтно-възстановителните работи бяха завършени близо месец по-рано от предвиденото, с което се осигурява нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.

На 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на съоръжението.

Бяха засегнати носимоспособността и експлоатационното му състояние. Неотложният авариен ремонт започна веднага, след като беше одобрен изготвеният проект.

Ремонтите по "Струма" приключват, предсрочно! Пускат я за студентите

Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен нов.

Строително-монтажните работи са изпълнени от "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД, като стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е изпълнен от "Пътинвест инженеринг" АД.

Веднага след възникналия пожар от Агенция "Пътна инфраструктура" внесоха сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието "Феникс Дупница" ООД Кольо Илиев направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Сега, след завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.