В техническата документация на съвременните автомобили производителите винаги указват експлоатационния срок на запалителните свещи, след който трябва да бъдат сменени с нови.

Обикновено той е 60 хиляди километра. Следва да се отбележи, че тази стойност е разчетена за качествени горива; в противен случай пробегът намалява наполовина.

Много шофьори не считат за необходимо да влизат в сервиз за тази смяна и предпочитат да я извършат самостоятелно. В този случай статистиката сочи, че 80% от тях извършват грешки, които в бъдеще могат да повлияят на здравето и портфейла на собственика.

Най-разпространената грешка е монтирането на свещите на замърсено място. При експлоатацията на автомобила в двигателя се събират мръсотия и прах. Те могат да попаднат в него и да причинят щети. Преди монтирането на свещите се препоръчва почистването на отворите им.

Експертите отбелязват и разпространената ситуация, в която шофьорите сменят свещите, преди двигателят да е изстинал и получават изгаряния. Третата грешка е в бързането, което може да доведе до счупване на керамичните части на свещите. В такава ситуация се препоръчва внимателно да бъдат почистени всички частици.

При смяната шифьорите натягат новите свещи с прекалено голяма сила, тъй като не всеки притежава динамометричен ключ. Опитните автомобилисти препоръчват в началото натягането винаги да е слабо, а след това да бъдат донатегнати с една трета от оборота на ключа.