Над 15 хиляди стари коли са изчистени от улиците в големите градове у нас през последните 10 години.

След като кметствата установят зарязаните трошки, лепят стикери, с които дават срок за доброволно премахване, ако това обаче не се случи, се сформират комисии, които вдигат принудително возилата.

След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени.

Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо трошките от улиците.

В София акциите за премахване на старите коли са ежедневни. В момента по улиците висят около 6300 излезли от употреба. Общо стикираните коли от Столичния инспекторат са 16 072 и тече тримесечният срок за доброволното им преместване от терени общинска и държавна собственост, съобщават от контролния орган пред "Монитор".

От тях доброволно преместени от гражданите са 9765, принудително са премахнати 1925 и 291 са минали годишен технически преглед, с което е отпаднал критерият за излезли от употреба моторни превозни средства.

Останалата част са в процедура по преместването им.

В Пловдив акции за освобождаване на междублоковите пространства от изоставени трошки са регулярни във всеки един от шестте района на града. Общинските служители лепят предписания към собствениците на по около 140-150 автомобила на година във всеки един от районите. Принудително репатрираните са по около 20-30 от район на година.

Във Варна над 1500 автомобила, които от години не са в движение и заемат недостигащите паркоместа, задръстват улиците и междублоковите пространства. Те се прочистват планомерно и постоянно през последните няколко години от Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона", което организира извозването им. Само през 2020 година стотици стари коли са махнати от варненските улици, като над 200 са предадени за рециклиране.

Към 2008-а, когато стартира масирана акция по разчистване на излезлите от употреба коли, улиците и паркингите на Бургас бяха буквално задръстени от тях. През последните две-три години трошки из града трудно могат да се видят. Служителите от отдел "Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда" уточняват, че извършват ежедневни проверки за изоставени автомобили. Също така проверяват и сигнали на граждани. Всеки бургазлия може да съобщи за такъв автомобил. Затова и открие ли се изоставена трошка, незабавно стартира процедура по репатрирането й.

Още от 2014 г. общината във Велико Търново започна акция срещу изоставените по улиците, тротоарите и в тревните площи стари и излезли от употреба автомобили. Според последните данни от началото на 2020 г. са установени 51 зарязани стари трошки на територията на общински парцели в града и съседните населени места. Издирени са собствениците на 19 от автомобилите и са им съставени и изпратени предписания да приберат возилата си. Върху останалите 32 автомобила са залепени стикери за вдигането и преместването им с общинския паяк.