Моделът с размерите на Touareg ще се казва I.D. Lounge

Нови подробности за семейството електромобил на Volkswagen, които предстои да излязат през следващите няколко години на пазара, бяха разкрити от изданието Autocar. Според информациите, немците подготвят не 5 модела на ток, както се считаше досега, а цели 9.



Вече са ясни и названията на повечето от тях. Volkswagen е запазил патенти за търговските имена от I.D. 1 до I.D. 9, както и I.D. AEROe, I.D. Cruiser, I.D. Freeler и др. Сред тях е и I.D. Lounge, както ще се казва голям 7-местен кросоувър с размерите на VW Touareg, чиято премиера ще се състои на автосалона в Шанхай през април догодина.

За направата на дългия 5048 електрически всъдеход Volkswagen ще използва най-голямата версия на платформата MEB. Разстоянието между двете оси при модела ще бъде 3300 мм, като той ще получи два електромотора със сумарна мощност 400 к.с. Батерията с капацитет от 111 кВт/ч ще осигурява пробег до 600 км.

В Китай ще видим концептуалната версия на I.D. Lounge, а серийният вариант ще излезе през 2020 г. Година по-рано на пазара трябва да бъде първият електромобил на VW от новото семейство – хечбекът I.D. Нови детайли за него съобщи един от членовете на Надзорния съвет на компанията Юрген Щакман в Twitter.



Хечбекът ще се предлага в няколко модификации, като капацитетът на батериите ще варира от 48 до 111 кВт/ч. При най-мощната версия пробегът ще бъде 550 км (по новия цикъл на измерване WLTP). Цената на електромобила ще бъде около 24 000 евро – толкова струва и чисто нов VW Golf с дизелов двигател.

В компанията имат намерение до 2020 г. да продадат 150 000 електромобила, а през същата година техният брой да скочи до 550 000. Инвестициите в модернизация на производството ще надхвърлят 6 млрд. евро.

Снимки: Volkswagen