Възраждането на Ferrari след лятната пауза във Формула 1 зарадва феновете на Черните кончета, но Гран при на Русия в неделя извади на бял свят сериозните проблеми, с които трябва да се справя Матиа Биното по отношение на контрола над двамата си пилоти. И състезанието, което трябваше да донесе двойна победа на тима завърши с трето място за Шарл Льоклер, а Mercedes спечели максималното от трудностите на италианците – Льос Хамилтън първи и Валтери Ботас втори на финала.

Италианската преса коментира случващото се във Ferrari с притеснение, а спортният директор на Формула 1 Рос Браун призна, че в бившия му тим е налице "взривоопасна ситуация".

"Високо напрежение във Ferrari и загубена двойна победа" – написа вестник La Gazzetta dello Sport. – Състезанието в Сочи завърши с горчивина не само заради загубата, но и заради острата нужда да се реши основният проблем на тима – проблематичните отношения между двамата пилоти на Ferrari.

"Ferrari можеше да вземе двойна победа, но повредата на Фетел даде началото на събития, които донесоха успеха на Mercedes. Двамата пилоти на Ferrari се борят един с друг, водят война помежду си".

"Открита война между Фетел и Льоклер във Ferrari – допълни Corriere dello Sport. – Във Ferrari се надяваха на двойна победа в Сочи, но тя отиде при Mercedes. "Стария" Фетел се завърна и реагира с горд перфекционизъм на арогантността на младия Льоклер.

"Льоклер има право да се бори за победата, както и Фетел да преследва петата си световна титла. По-неразбираемо е защо във Ferrari не могат да наложат правила на своите пилоти и да предотвратят нарастващия разрив между Фетел и Льоклер.

На Льоклер не му хареса, че Фетел го изпревари, а Себ не искаше да върне позицията на Шарл. В същото време във Ferrari не се справиха добре с тази ситуация".

"Отровна атмосфера във Ferrari" – обяви Tuttosport. – Колата е бърза, но в Маранело плащат висока цена за противопоставянето на двамата пилоти. Матиа Биното трябва да определи ясно как ще работи тимът оттук нататък. Ferrari доминира в това състезание, но някак си успя да го загуби.

Общо взето, това е тонът след състезанието в Сочи, а вчера Фетел посети Маранело, където проведе среща с Матиа Биното, но от тима само потвърдиха, че тя се е състояла, без повече подробности.