Още при шофьорския курс инструкторът внимателно ни обяснява какво може и какво не може да се прави, докато управляваме автомобил.

Не всички обаче разбират, че всяка превозно средство е потенциална заплаха за останалите на пътя, ако не се използва внимателно.

Често постъпките на някои водачи предизвикат недоумение или гняв у останалите на пътя. А има и такива случки, над които човек може единствено да се посмее.

Ето ви някои примери за меко казано странни нарушение, чиито извършители са установени и наказани.

Водни процедури

Това е един от основните методи за отпускане на организма. В горещ летен ден на човек му се иска да се потопи в хладна вода и да се наслаждава на природата. Не всеки обаче има басейн в двора или наблизо до дома си. Затова група мъже решават да си направят басейн в пикапа на един от тях. "Легенът" е покрит с водонепроницаем материал, след което е напълно с вода. Компанията се запасява с бира и започва да празнува. Случващото се обаче е забелязано не само от преминаващи хора, но и от служители на Пътна полиция, които подведждат шофьора на пикапа под административна отговорност. Аргументът им е, че подобни действия могат да доведат до ПТП, тъй като самата конструкции на пикапа не е предвидена за… басейн.

Купон на плиткото

Неизвестно по какви причини млада двойка решава да вкара всъдехода си в езерото, като при това известно време автомобилът се движи близо до брега. От него гърми и силна музика, което допълнително вбесява останалите посетители на плажа. Двойката явно е под въздействието на алкохола, защото не обръща внимание на забележките. Финалът е напълно очакван - пристига полицейски патрул, който глобява шофьора както заради решението му да вкара колата във водата, така и за вдигане на шум.

Певец зад волана

В Канада с особена популярност се ползва музикалният хит "Gonna Make You Sweat", като често може да се видят млади хора, които при всяка възможност го пеят и дори танцуват, докато вървят. Това прави и 38-годишният Тафик Моала, който тръгва към местния супермаркет с автомобила си и докато кара пее с пълно гърло. В един момент той забелязва движеща се зад него полицейска кола, която е със светеща лампа и решава, че служителите на реда бързат за някъде. Тафик отбива и им прави път, но те спират зад него. От автомобила слизат четирима полицаи, като един от тях го пита защо крещи толкова силно. Мъжът отговаря, че просто си пее, но в крайна сметка е глобен със 149 долара за нарушаване на обществения ред.

Цар на пътя

По-бързо от автомобилната индустрия се развиват социалните мрежи, които налагат непрекъснато нови трендове. Желанието да се направиш на интересен не е от тях, тъй като се появила доста отдавна. Блогър от Санкт Петербург реши да премине през града, седнал върху покрива на луксозен всъдеход, като предаваше на живо в социалните мрежи. В крайна сметка е глобен с 10 000 рубли (малко над 100 евро), след като полицаи виждат изпълнението му във Facebook.

Майка за пример

Тук трудно някой би повярвал, че тази жена наистина е адекватна. През август т.г. камера на пътя фиксира, как автомобил Volvo се движи на паркинг пред магазин в Красноярск с дете на покрива. Патрул спира колата и установява, че зад волана е 36-годишна жена - майка на две деца. Нейното оправдание е: "Той сам се качи на покрива и не можах да го прибера". На предната седалка седи нейният съпруг и баща на момчето, което държи в скута си второто дете на семейството, което е на две години – нещо забранено от правилника. Жената е глобена, като са уведомени и служители на социалните служби, които ще преценят дали тя може да изпълнява задълженията си на родител.