Всеки, който не е успял да си вземе изпита по кормуване 3 пъти, ще бъде пращан на нов курс.

Това е записано в Концепция за обучение по безопасност на движението по пътищата, която вече е одобрена от правителството.

В нея е записано, че е важно до изпита да не бъдат допускани кандидати, които се явяват на принципа проба-грешка и използват изпитната фаза за самоподготовка.

Затова се предлагат две опции за ограничаване на тези кандидати. Едната е те да бъдат задължени да участват в допълнителни обучителни часове в областите, в които са констатирани слабости при кормуването.

Късат те първи път, втори, трети... Може книжка никога да не вземеш!?

Втората е по-сериозна и предвижда въвеждането на забрана да се явяване на изпит повече от 3 пъти в рамките на 12 месеца.

Ако за тези опити пък кандидатът не успее да вземе книжка, той автоматично ще трябва да кара наново целия шофьорски курс.

Предвижда се и изграждане на Информационна система за контрол на изпита, която да осигури честен и безпристрастен изпит. Тя ще контролира маршрута на провеждане на изпита, ще документира действията на участниците в изпита по време на кормуването, както и ще регистрира, верифицира и синхронизира информацията.

Концепцията предвижда още джигитите, които правят системни нарушения, както и хората с хронични заболявания, които могат да ги направят опасни зад волана, да бъдат пращани на проверочни.