Колекция от 25 суперколи, конфискувани от вицепрезидента на Екваториална Гвинея в рамките на швейцарско разследване за пране на пари, бяха продадени за близо 27 милиона швейцарски франка (27 милиона долара) на търг на аукционна къща "Бонъмс", съобщи Ройтерс.

Бяло Ламборгини Венено Родстер (Lamborghini Veneno Roadster), произведено през 2014 г., бе продадено за 8,28 милиона франка, включително комисионата, което бе с 50% над предварителната оценка.

Завеждащият отдел "Моторни превозни средства" на "Бонъмс"- Джеймс Найт, заяви в началото на наддаването, че ламборгинито е най-редкият автомобил в колекцията. По думите му то е сред само деветте произведени от Ламборгини за 50-ата годишнина на компанията. Купувачът остана анонимен.

През февруари швейцарски прокурори приключиха разследване срещу Теодоро Нгуема Обианг за пране на пари и присвояване на държавни средства със споразумение да продадат автомобилите и да финансират социални програми в западноафриканската държава.

Известен като Теодорин, вицепрезидентът на Екваториална Гвинея е син на президента Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, който управлява страната от 40 години. Правозащитни групи определят неговото управление като едно от най-корумпираните в света, отбелязва агенцията.

Според изчисления на Ройтерс от проведения търг, включващи ДДС и 15-процентната комисиона, колекцията от автомобили е продадена за 26,93 милиона франка.