Бум на ремонтите на автомобили заради некачествено гориво, отчитат от сервизите.

Близо 190 000 литра некачествени горива в бензиностанции у нас са забранени за продажба от началото на годината.

Според автомонтьори, все по-често шофьорите идват при тях заради проблеми в колата след зареждане с некачествени бензин или дизел.

"Забелязват се оплаквания по проблеми ,свързани с горивната уредба и с изпускателната уредба. Когато горивото не е качествено, то няма пълно изгаряне и се наслагват отлагания по изпусквателната система. Страдат DPF филтрите, които се запълват лесно, но монтажът им струва скъпо", коментира пред Нова тв Румен Дунев от Съюз на автосервизите.

Той допълни, че колкото по-некачествено е горивото, толкова е по-голяма амортизацията на двигателя на автомобила.

По думите му оплакванията на хората са, че двигателят не работи равномерно.

"Клиентите се оплакват, че двигателят гасне, прекъсва, липсва мощност. След диагностика голяма част от оплакванията, те са на базата на лоши горива", каза още Дунев.

Според него влагата поврежда отделните елементи на автомобилите ни, затова всеки водач може да слага стабилизатор на горивото, за да може превантивно да се предпазва от проблеми.

Експертите не изключват обаче иззетите незаконни горива да отиват в туби и бидони и да се препродават с 1/3 по-евтино. А това задължително води до една бавна смърт на двигателите. Нерядко се стига и до 10 000 лева за ремонт.