Един от основните участници в конфликта между Uber и Waymo – Антъни Левандовски, се похвали с пробив в системата на автономните технологии за автомобили. Според инженера, неговата компания Pronto Al е създала „най-добрата“ система за автономно движение от второ ниво. Оборудваната с нея Toyota Prius е успяла да прекоси САЩ от Източното до Западното крайбрежие, без да се налага намеса на шофьора.

Левандовски твърди, че създадената от него технология представлява автопилот от второ ниво, който получава данни само от камерите на автомобила и от базовите карти на местностите, през които минава. Системата работи със създадена от нула неутронна мрежа, съчетаваща възможностите на самообучаващ се изкуствен интелект и компютърно зрение.

Подобна система не „говори“ на автомобила, докато той се движи, а се учи да го управлява – така, както правят и  хората. Комплексът се казва Pronto, като може да предсказва поведението на участниците в движението и да взима съответните решения. Системата работи при всякакви условия – пълна тъмнина, високи температури, сняг и дъжд, като може да прекарва автомобила дори през шосето, през които по-рано не е минавала.

Първият продукт на Левандовски ще се казва Copilot by Pronto, като представлява цял комплекс от системи, подпомагащи водача (ADAS). Той ще бъде предназначен за тирове, самосвали и туристически автобуси. Системата ще дебютира в начаблото на следващата година.

A Weekend Drive from Pronto.ai on Vimeo.

Снимка и видео: Vimeo