Първият по рода си у нас контролиран експеримент с 208 километра в час.

Поводът е черната статистика, според която от началото на годината до петък вечерта при катастрофи са загинали 318 души. Ранените са над 5 000. Сред най-честите причини е именно скоростта.

Под мотото: "Как да останем живи на пътя" се състоя премиерата на краш тест на кола срещу автобус с най-високата досега скорост в света. Зрелището обаче не бива да бъде имитирано.

То е заснето с участието на професионални каскадьори, с подкрепата на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" и е дело на SAFETY BRI4KA ACADEMY с автомобилния състезател Димитър Илиев.

"Приел съм пътната безопасност като кауза. Тя трябва да се отнася за всеки един човек, шофьор, пътник и пешеходец дори. Ще направим няколко епизода на експеримента. Ще обхванем най-горещите причини, поради които стават инциденти", обясни той пред Нова тв.

"С това искахме да покажем какво се случва. Всички знаят, че нещо не трябва да се прави, защото ще ни глобят. В тази поредица ще се види какво се случва действително", добави Филип Лазаров от bri4ka.com.