Китайското министерство на търговията обяви пакет от мерки, с които се разрешава износът на употребявани автомобили от страната на фона на спад в продажбите на нови коли на вътрешния пазар за пръв път от 90-те години на миналия век, съобщава Reuters.

 

На първо време ще бъде разрешен износът на автомобили втора ръка от десет големи градове и провинции, сред които Пекин и Шанхай. Министерството на търговията ще избере компании, които могат да се справят с логистичните задачи по експорта, и ще разработи специална методика за проверка на качеството и безопасността на изнасяните коли.

 

Властите в Китай смятат, че потенциалът на страната за износ на употребявани автомобили е "огромен". От Министерство на търговията отбелязват, че в повечето развити държави експортът съставлява около 10% от вторичния пазар на коли.

 

Според чиновниците разрешаването на износа на автомобили втора ръка "ще стимулира вътрешния пазар, ще способства за развитието на китайската автомобилна промишленост и ще насърчи устойчивия ръст на вътрешната търговия".