Изпитът по кормуване ще се провежда само от служител на ИА "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) без присъствието на представител на учебния център.

Практическите изпити ще се провеждат в моторни превозни средства, оборудвани с видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките.

Това е записано в промени в дейността на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", приети от правителството.

При изпитите на кандидатите за водачи е планирано създаването на е-система за контрол на изпитите, за да се ограничи субективния фактор и да се осигури контрол върху маршрута на изпита.

Транспортният министър Росен Желязков променя и издаването на лицензи, контролната и административно наказателната дейност. Лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари ще се вадят по-бързо.

Планира се надграждане на информационната система за резервиране на еднократни разрешителни и за автоматизирано разпределение на многократните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

Занапред ИА „Автомобилна администрация“ ще има само осем регионални дирекции (София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца) вместо сега съществуващите 27 областни отдела.

В новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа. Ще бъдат осигурени екипи за контрол и през тъмната част от денонощието, каквито към момента няма.

Така ще бъде прекъсната обвързаността на служителите на местно ниво и ще се осигури значителна степен на ротация.