В един от големите руски сайтове за търговия с употребявани автомобили се появи обява за ГАЗ-21, който според продавача е принадлежал на бившия съветски лидер Леонид Брежнев. "Волгата" е произведена през 1966 г. и се предлага за 800 000 рубли (€10 424) или колкото нова Lada Vesta, пише Факти.бг.

 

Седанът е от третата серия на модела ГАЗ-21 и се намира в безупречно състояние. Броните и лайстните изглеждат прясно хромирани, всички детайли в интериора са като нови, а седалките са опаковани с найлон.

"Волгата" на Брежнев е изминала 100 000 км и според описанието има 1.6-литров бензинов двигател с мощност 75 к.с. В случая най-вероятно става дума за грешка, тъй като моделът се оборудва с 2.4-литров мотор със 70 коня.

 

Цветът на мигачите подсказва, че става дума за експортна версия на "Волга". По онова време колите за вътрешния пазар имат прозрачни светлинни пътепоказатели.

 

Руският автомобилен историк Иван Падерин (автор на книга за ГАЗ-21) обаче смята, че продаваният в гр. Сарапул седан няма как да е бил "част от личния гараж на другаря Брежнев", както се твърди в обявата. "Познавах лично Андрей Брежнев, внука на Леонид Илич. Дядо му никога не е имал "Волга", а само една "Чайка" от модела ГАЗ-14".