Въоръжен с четки и вълнени ръкавици, Никита Голубьов пътува из Москва в търсене на мръсни камиони. Руснакът има много специална нужда от тях: той ги използва като платна за необичайните си произведения на изкуството.

Ако иначе бялата задна стена на камиона стане наситено сиво-кафява, тогава настава времето на Гулобьов. 37-годишният московчанин започва да отстранява с мръсотията слой по слой със своята четка за боядисване, докато остане изображение, с което си спечелва името "ProBoyNick". Повечето от неговите произведения на изкуството показват животни, но извънземните и абстрактните мотиви също изглеждат добре в уличния прах.

"Важно е мръсотията да е стегната, за да може да се постигне възможно най-голям контраст", каза Голубьов в интервю за DPA. "Но мръсотията не трябва да бъде твърде прекалено твърда". ProBoyNick редовно публикува нови снимки в своя профил в Instagram. Кратко видео показва как калта се превръща в произведение на изкуството.

Голубьов се движи през своя район в южна Москва обикновено в ранни зори. При своите набези той вече е украсил многобройни превозни средства. В допълнение към камионите, специална обработка получават и други модели, но само при условие, че слоят мръсотия е правилен, пише investor.

ProBoyNick никога не е имал проблеми заради уличното си изкуство. „Веднъж един шофьор на камион дойде и беше толкова ентусиазиран, че ме попита дали не мога да нарисувам картината в цвят“, казва художникът. „Никой няма нищо против работата ми. Това е само мръсотия“.

Голубев работи като илюстратор на свободна практика в руския метрополис от няколко години. Наскоро руски телевизионен канал го попита дали може да направи рисунка за Деня на победата на 9 май - един от най-важните празници в Русия - пред камерата. Голубьов отхвърля тази оферта, както самият той казва, защото не иска изкуството му да бъде политизирано. Но шофьорите на камиони в града все още могат да очакват спонтанни кампании за разкрасяване. 

Снимки: Instagram