Българската “Тесла” - “Kinetik 07” е първият роден електрически спортен автомобил. Българският “агент 07” е дело на Теодосий Теодосиев от компанията Kinetik Automotive Дизайнерът на модерното возило също е българин - Костадин Костадинов.

Първоначално двамата са имали намерения да използват за основа модела Lotus 7, който да бъде превърнат в електромобил, но в крайна сметка е решено да бъде използвано шаси на Caterham. От Kinetik Automotive обещават, че всеки направен от тях автомобил ще бъде различен, тоест ще може да се инивидуализира по желание на клиента.

Базовият вариант на Kinetik 07 ще получи мощност от 480 кВт (644 к.с.) и 800 Нм въртящ момент. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само до 2,7 секунди, като амбициите на екипа са това време да бъде подобрено.

Над 90 процента от софтуера, който управлява колата, е написан от екипа на Kinetik Automotive. Повече от 91% от частите, използвани за създаването на 07, също са нови. Каросерията, както и много от елементите, свързани с нея, се изработват на най-големия 3D принтер на Балканите, като това позволява свиването на процеса от проектирането до производството на отделни детайли и компоненти до дни и дори часове.

Първият пазар, на който ще се появи Kinetik 07, ще е САЩ и по-точно Калифорния, тъй като там компанията планира да получи сертификат за дребносериен производител, а следващото търговско представителство ще е в Монако.

Проектът по създаване на електрическия спортен автомобил е посветен на един от най-добрите български рали-пилоти - покойният Тодор Славов. Създателят на автомобила Теодосий Теодосиев е бил съученик със Славов.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg