Център за изпитване на международни коли може да открие "Хюндай" у нас. Предложението е направено по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея през миналата седмица.

"Ние се презентирахме като държава пред южнокорейския автоомбилен производител. Говорихме за възможността, която бе предложена на правителството от автомобилния клъстер, в България да бъде изграден център за изпитване на автономни автомобили. Това бе първото ни предложение към "Хюндай". Заради това и те ни заведоха в техния център. Ние имаме терена, считам, че имаме и финансирането, но не знаем как се прави такъв проект и се надявам да си партнираме в тази част с “Хюндай”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за "24 часа".

По думите му, кореспонденцията с южнокорейската компания е започнала преди да започнат преговорите с "Фолксваген" за завод у нас.

На въпрос дали спазването на европейските правила ни пречи в битката за германския автомобилен гигант, Емил Караниколов заяви: "Не е моментът да коментирам. България даде изключително добра оферта и тя беше в рамките на европейските правила. Не мисля, че проблемът е разликата в държавната помощ, която е предложена от двете държави. Нека се вземе решение и ще го обсъдим”, каза Караниколов.

Сред другите теми на разговор по време на посещението на Бойко Борисов в Южна Корея беше и сътрудничество в сферата на киберсигурността. Емил Караниколов разкри, че има и предложение за съвместно изграждане на 5G инфраструктура.