И преди, и сега някои от автомобилите са имали перки. Вероятно настоящите модели ви говорят повече за този елемент от старите. Но знаете за какво точно са необходими?

Перката, наподобяваща тази на акулите е често срещан елемент от автомобилния дизайн. Те са били много популярни в средата на миналия век. При някои модели автомобили, обаче, перките все още се поставят. По правило те се появяват на покрива. За какво са нужни те? Както може би се досещате - не само за красота.

За първи път автомобилните перки се появяват още през 30-те години. Днес се смята, че първите машини с този конструктивен елемент са били чешките "Татра" с индекси T85 и T87.

От самото начало перката като на акула не била просто украшение, а важен елемент от конструкцията. По-специално, при чешките автомобили той е подобрявал аеродинамичните свойства и не позволявал на задната част на колата да се „разхожда“ по време на пътуването поради разбалансирането, което неизбежно се случвало заради задното разположение на двигателя

Истинска популярност перките придобили, обаче, в САЩ в средата на миналия век. В допълнение към подобряването на аеродинамичните качества на каросерията на автомобила, перките помагали на колата да стане по-красива, стилна, придавайки й спортен вид. Модата по тоношение на този елемент продължава до 70-те години, докато най-накрая не започне да намалява, пише auto.blitz.bg.

Поредното възраждане на „акулските перки“ в автомобилната индустрия се случило още в края на 20-ти век благодарение на немската компания BMW, чиито инженери решили, че даденият елемент е идеален начин за замаскиране на стърчащото радиотехническо оборудване (антени).

Днес в перките на покрива на колата са скрити радио и клетъчни антени GMS, както и GPS сателитни приемници. Това става възможно благодарение на развитието на радиооборудването и възможността за намаляване на размера на активните антени с 7-8 пъти в сравнение с тези, използвани в автомобилите през 80-те години.