Автомобилната индустрия се движи със същите темпове като другите и затова съвременните коли продължават да се усъвършенстват и променят.

Западни експерти съставиха списък с неща, познати на много шофьори, които скоро (някои по-бързо, други по-бавно) ще изчезнат от автомобилите.

Огледалата за обратно виждане
Експертите смятат, че на първо място колите ще останат без огледала за обратно виждане. Тази важна част от всеки автомобил вече изчезва с времето и всичко това става благодарение на усилията на Lexus, която първа смени с камери стандартните странични огледала в един от своите модели. Японските власти одобриха експлоатацията на модела по пътищата на страната.

Механичните стъклоподемници
Производителите на автомобили със сигурност ще се откажат и от механичните стъклоподемници. В днешно време подобни механизми има само в най-евтините модели, но тенденцията е в близко бъдеще всички произвеждани автомобили да имат електрически прозорци.

Ключът за стартиране на двигателя
Автомобилните производители ще премахнат и ключа за стартиране на двигателя. Все повече от големите брандове отдавна вече инсталират системи за безключов достъп и стартиране на двигателя. А някои модели, като Tesla например, дори могат да разпознаят собственика по лицето.

Приборният панел
Все повече компании залагат на екрани, които заменят конвенционалните панели със стрелки и механични бутони. Скоро, уверяват експертите, пред всеки шофьор ще има само голям цветен дисплей, който ще показва всички необходими данни, а също така ще играе ролята на един вид контролен елемент за всички системи на автомобила.

Ръчната скоростна кутия
Статистиката показва, че през 2018 г. по-малко от 3% от колите в САЩ са излязли от шоурумите с ръчна скоростна кутия. И въпреки ситуацията там да е най-драматична, Европа се опитва да я догони. Само във Великобритания регистрираните коли с автоматик са скочили с 10% от 2011 до 2017 г., като същото, макар и в по-малка степен се наблюдава и в другите развити страни от Западна Европа. Двете основни тенденции при автомобилите - електрическо задвижване и автономно управление, не позволяват ръчни скоростни, така че скоро и на тях ще кажем "довиждане".