Инженерът и изобретател Алексей Гаргашян става известен с модела Sherp, който беше обявен за "най-добрия всъдеход в света".
Сега руснакът довърши нов проект, който носи името AG 20 (намек за 20-ата поредна машина, създадена от Гаргашян), която използва същата концепция като Sherp.

Това е всъдеходен модел с гуми с ниско налягане, който освен, че преминава през тежък терен, може и да плава. Машината без никакви проблеми се измъква от водата, може да се движи по лед и изобщо прави неща, на каквито много малко превозни средства са способни. При това, акцентът при нея е на вместимостта и удобствата в самия автомобил, съобщава изданието Amsrus.ru.

Вътрешният обем на алуминиевата каросерия, който е върху стоманена рама, е увеличен до 5,5 кубични метра, така че във всъдехода могат да се возят до 11 човека.

Ако салонът се преработи и се добави изолация за повишаване на температурата с дебелина 40 мм, машината ще побира 5 човека, като те ще имат дори спални места.

Задвижването става с 1,5-литров дизел Kubota с мощност 44 к.с., като той се съчетава с 5-степенна механична скоростна кутия. На суша всъдеходът развива до 45 км/ч, а във вода максималната му скорост е 6 км/ч.

Дебютът на AG 20 пред публика е планира за изложението на всъдеходи, което ще се проведе в Москва в края на октомври. Тогава ще станат ясни и останалите технически детайли на автомобила, както и неговата цена.